Toaletele publice, pericole si masuri de precautie

Pe parcursul unei zile te vezi nevoit cel putin o data sa folosesti o toaleta publica, fie ca esti la serviciu, in oras, intr-un restaurant sau la club. Oricat de curata ar parea, trebuie sa stii ca riscurile pe care le ascunde sunt uriase.
Colacul de WC ascunde o lume nevazuta, plina de bacterii si virusuri gata sa iti atace sistemul imunitar iar toaletele publice pot fi uneori adevarate focare de infectie cu: Salmonella, E.coli, Stafilococ auriu, Molluscum contagiosum, dermatite si multe altele, adica o sursa zilnica de boli grave.

Pentru a te mentine la distanta de astfel de probleme, este recomandat sa iti iei cateva masuri de precautie:

Evita sa te asezi pe colac

Cel mai bine ar fi sa nu te asezi deloc pe colacul toaletei,  insa, daca nu poti sta intr-o astfel de pozitie, iar toaleta nu este prevazuta cu colace de hartie de unica folosinta, ridica colacul de la WC cu un servetel sau hartie igienica, niciodata direct cu degetele, si de preferat cu mana stanga, daca esti dreptaci.

Trage apa, dupa utilizarea toaletei

Trage tot timpul apa folosim cu un servetel sau hartie igienica, nu direct cu degetele, pentru a evita contaminarea cu diversi germeni sau microbi straini, dar si pentru a nu lasa din germenii/microbii tai acolo, ca un „cadou surpriza” pentru viitorii utilizatori ai toaletei.

Coboara capacul, cand tragi apa

Inainte de a trage apa la toaleta, pune capacul pentru a evita ca stropii din vas sa ajunga pe tine. Foarte multi oameni nu stiu ca atunci cand se trage apa in toaleta, sar foarte multi stropi, pe o suprafata de aproximativ un metru. Desi poate parea curata, apa din toaleta, contine milioane de bacterii.

Ai grija la apa de pe jos

Incearca sa eviti toaletele si locurile in care exista apa pe jos, pentru a evita alunecarea. Este destul de periculos sa atingi podeaua cu mainile, mai ales daca ai vreo rana deschisa sau te zgarii.

Spala-te pe maini

Inainte de utilizarea toaletei, spala-ti bine mainile cu apa si sapun si incearca sa nu atingi foarte multe obiecte din toaleta publica. De asemenea, sapuneste-ti mainile si dupa utilizarea toaletei, iar daca robinetul nu are senzori, incearca sa il inchizi cu ajutorul unui servetel. Chiar si pe robinet exista foarte multi microbi, pe care ii poti contracta in momentul in care vrei sa inchizi apa. Ulterior, in ideea ca te-ai spalat pe maini, vei duce fara probleme mana la gura, nas sau ochi, fara sa realizezi totusi ca ai atins un obiect plin de microbi.

Fereste-te de uscator

Uscatoarele de maini aflate in baile publice contin si ele foarte multe bacterii care se dezvolta rapid din cauza spatiului cald, umed si intunecos. De asemenea, filtrele care nu sunt schimbate sau  curatate periodic au si ele o mare parte de vina pentru sporirea microbilor. Cel mai bine ar fi sa folosesti prosoape de hartie de unica folosinta sau sa lasi apa de pe maini sa se usuce in mod natural.