Sfaturi utile pentru curatarea caloriferelor

Curatarea caloriferelor in mod periodic este foarte importanta pentru buna functionare a acestora. Afla din acest articol cum se realizeaza curatarea interioara a caloriferelor in functie de materialul din care sunt fabricate si cum se curata suprafata exterioara a acestora.
 

Curatarea caloriferelor la interior

Curatarea interioara a caloriferelor este esentiala, intrucat apa care circula prin acestea nu este pura, determinand depuneri de calcar si alte impuritati, care ingreuneaza functionarea optima a instalatiei. Cea mai buna perioada pentru curatare este vara, atunci cand instalatia de incalzire nu se foloseste. Ti-am pregatit cateva informatii utile pentru curatarea interioara a caloriferelor in functie de materialul din care sunt fabricate:
 

Caloriferele din fonta

Aceste calorifere au o durata mai mare de viata si isi metin temperatura ridicata mai mult timp decat celelalte tipuri. Totusi, caloriferele din fonta sunt mai greu de intretinut, fiind cele mai predispuse la depunerile de calcar si impuritati. Curatarea caloriferelor din fonta trebuie facuta mai des, utilizand apa si substante anticorozive.
 

Caloriferele din otel

Desi au o durata de viata mai redusa decat cele din fonta, caloriferele din otel sunt mai usor de curatat, intrucat acestea nu retin la fel de multe depuneri. De asemenea, acest tip de calorifere este mai usor de manevrat in timpul spalarii. Ideal, caloriferul se curata cu ajutorul unei pompe de apa sub presiune, asezat in cada. Daca acest lucru nu este posibil, caloriferul se poate curata fara a fi demontat, insa nu se poate evacua in mod complet apa din instalatie.
 

Caloriferele din aluminiu

Acest tip de calorifere este cel mai usor de curatat si manevrat, avand o greutate redusa. Caloriferele din aluminiu nu ruginesc, fiind mai putin predispuse la depuneri, insa trebuie aerisite periodic pentru a functiona corespunzator. Acestea se curata usor cu ajutorul unui furtun de apa sau o pompa de apa sub presiune.
 

Curatarea caloriferelor la exterior

Curatarea exterioara a caloriferelor este un proces simplu care nu ar trebui sa lipseasca din programul saptamanal de curatenie. Primul pas este curatarea prafului cu ajutorul unei carpe sau a aspiratorului, insistand si in spatiile mai mici sau greu accesibile. Daca suprafata caloriferului prezinta pete lipicioase, urmatorul pas este curatarea acestuia cu ajutorul unei solutii degresante. De asemenea, trebuie curatata si zona dintre elementii caloriferului. In final, suprafata acestuia trebuie stearsa inca o data, pentru a nu ramane urme de la solutiile de curatare folosite.
 
Curatarea interioara si exterioara a caloriferelor necesita timp si efort fizic prelungit si poate fi o activitate neplacuta, asa ca Splendorama iti pune la dispozitie servicii de curatenie generala care includ curatarea caloriferelor.